Te mięciutkie bułeczki robię z prostych składników. Są idealne nie tylko na niedzielne śniadanie
Nie przepadam za przygotowywaniem pieczywa, bo to zwykle dość pracochłonne zadanie. Jednak te bułeczki z rodzynkami przemawiają do mnie smakiem, miękkością i całkiem szybkim przyrządzaniem. Poza tym rodzina tak je polubiła, że nie potrafię im odmówić tego przysmaku.
Z jakiego ciasta zrobić bułeczki z rodzynkami?
Klasyczne bułeczki z rodzynkami, czyli francuskie Pain aux raisins robi się z ciasta drożdżowego. Jest ono miękkie, lekko maślane i idealnie komponuje się z delikatnym kremem i rodzynkami. Podobne, ale bardziej chrupiące ciastka możecie zrobić z gotowego ciasta francuskiego albo z ciasta półfrancuskiego. To drugie to w zasadzie ciasto drożdżowe, ale ze sporym dodatkiem masła. Właśnie dzięki niemu w cieście pojawiają się lekko zarysowane warstwy.
Jak zrobić mięciutkie bułeczki z rodzynkami?
Przygotowanie miękkich bułeczek z rodzynkami sprowadza się do zarobienia ciasta drożdżowego, przyrządzenia lekkiego kremu śmietankowego oraz uformowania charakterystycznych ślimaczków. Tak przygotowane bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawia na trochę do wyrośnięcia. Na końcu przychodzi czas na pieczenie, a po nim wyborna uczta śniadaniowa.
Przepis: Ślimaczki z rodzynkami
Francuskie drożdżowe bułeczki z lekkim kremem i rodzynkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 250 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 70 g miękkiego masła
Na krem śmietankowy:
- 400 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 40 g mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatki:
- 150 g rodzynek
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDrożdże rozmieszaj z letnim mlekiem i łyżką cukru. Odstaw na 10 minut. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajka i rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, następnie dodaj masło i wyrabiaj kolejne 5-7 minut, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
- Przygotowanie kremuNa krem mleko podgrzej z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Wlej cienką strużką gorące mleko do ubitych żółtek, mieszając, a następnie mieszając, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Krem wystudź. Rodzynki namocz w wodzie, osącz.
- Formowanie i pieczenieCiasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je kremem, posyp rodzynkami. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój ją na 12 plastrów. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw na 30-40 minut. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Po upieczeniu i przestudzeniu bułeczki można polać cienkimi strużkami lukru lub posmarować je niezbyt gęstym lukrem.
Czym zastąpić rodzynki w bułeczkach?
Rodzynki w tych mięciutkich bułeczkach to klasyka. Jeśli jednak ktoś z was ich nie lubi albo akurat nie ma pod ręką, może przygotować bułeczki z innym dodatkiem. Tu świetnie sprawdzą się np.: inne suszone owoce (morele, żurawina), świeże owoce (borówki, maliny, pokrojone w kostkę jabłka, gruszki), kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, posiekana czekolada albo orzechy.